Профили на деца с провокативни снимки се създават в българска чат

...
Профили на деца с провокативни снимки се създават в българска чат
Коментари Харесай

Експерт с предупреждение: Провокативни снимки на деца се разпространяват в чат платформа

Профили на деца с провокативни снимки се основават в българска чат платформа. Достъпът до наличието е свободен и всеки може да го прегледа, включително и други деца. По случая към този момент е подаден сигнал към способените институции у нас.
Профилът с провокативните фотоси е със свободен достъп, като дори не се изисква регистрация, за да се стигне до наличието. Въпреки това над 40 регистрирани в платформата консуматори утвърждават оповестеното, а 16 от тях даже са получили другарство от индивида зад профила.
Подобни профили се създават от полови насилници в интернет, като задачата е да се влезе по отношение на други деца. Това описа специалистът по киберсигурност Явор Колев, който е и някогашен шеф на бранша за битка с киберпрестъпленията в ГДБОП: 
" Това са профили, които сексуални насилници нормално основават с информация, че се касае за малолетно или малолетно дете. Публикуват такива, да кажем неприлични, само че не незаконни фотоси, за да извърнат внимание към профила и да осъществят контакт ".
Явор Колев споделя, че нормално половите насилници в интернет посредством сходни профили се стремят да изведат жертвата от сайта и да трансферират диалога в приложение за връзка.
" След като проведат един на пръв взор почтен диалог, предизвикват детето да влязат в двустранна връзка в някой от чатовете. За да могат към този момент там с включена камера да провокират детето да прави дейности пред камерата полови, посредством които да го изнудва след това за повече и повече такива материали. В последна сметка задачата им е да изведат детето на улицата ". 
Експертите молят към хората да бъдат извънредно внимателни и да не реализират контакт с сходни профили. Родителите пък би трябвало да извърнат внимание на децата си да бъдат бдителни с кого се срещат в интернет. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР